Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Λαγάνα Ολικής Άλεσης με Σουσάμι

Μία λαγάνα ολικής άλεσης, αφράτη, με γεμάτη γεύση, αξίζει να την φτιάξουμε αύριο Καθαρά Δευτέρα και όχι μόνο!!
Καλή Σαρακοστή!


Υλικά της συνταγής μας
500 γρ αλεύρι σταρένιο για ψωμί
200 γρ. αλεύρι ολικής
1 ξηρή μαγιά
3-4 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικό)
1 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
2 1/2 κούπες ζεστό νερό



Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Σε μία κούπα βάζουμε ζεστό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά, και 3 κ.σ. αλεύρι και το αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά.
  • Σε μία λεκάνη βάζουμε τα 2 είδη αλευριού κοσκινισμένα, στη μέση κάνουμε ένα χώρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, το ταχίνι, το αλάτι, το λάδι και σιγά-σιγά το υπόλοιπο νερό.


  • Κάνουμε μία μαλακή ζύμη, τη λαδώνουμε γύρω-γύρω, βάζουμε μία μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες (ή για όλη την νύχτα) στο ψυγείο.


  • Ζυμώνουμε σε 1 μεγάλη λαγάνα ή 2 μικρότερες, τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα σε ταψί και αφήνουμε να φουσκώσουν.
  • Με ένα πινέλο αλλείφουμε με λίγο νερό, ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι, κάνουμε βαθουλώματα σε όλη τη λαγάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών για 20 λεπτά.
  • Μετά, για 15 λεπτά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα για να μη μας καεί, αν χρειάζεται.


  • Βγάζουμε την λαγάνα σε μία σχάρα να κρυώσει. Καλή σας επιτυχία!!




2 σχόλια:

Print friendly