Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Παστίτσιο Κλασσικό

Απολαυστικό, ελαφρύ, γευστικό, πολύ ευχάριστο, είναι από τα λίγα που μπορείς να πεις όταν δοκιμάσεις αυτό το παστίτσιο!
Αυτό το κλασσικό φαγητό μας που είναι συνδεδεμένο στις μνήμες μας με τραπέζια σε γιορτές, αρραβώνες, Κυριακάτικες οικογενειακές συγκεντρώσεις!!
Αυτό το παστίτσιο ελάτε να ξαναφτιάξουμε μαζί!!






Υλικά της συνταγής μας (ταψί 22 Χ 32)
βαθμός δυσκολίας- μέτριος
χρόνος προετοιμασίας--90 λεπτά
χρόνος ψησίματος-50 λεπτά

500 γρ. μακαρόνια barilla για παστίτσιο
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο σπάλα η ελιά
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 -1 ποτήρι κρασιού κρασί λευκό η 2-3 κ/σ/ κονιάκ
1 καρότο μικρό τριμμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο χοντρά
1 σκελίδα σκόρδο κομμένο ψιλά
1 ξύλο κανέλας
1 δάφνη
1 χυμό ντομάτας 500 γρ.
1 κ.γλ. ζάχαρη καστανή ή 1 κ.σ. πετιμέζι (που συνηθίζω)
1 κ.σ. βούτυρο και 3-4 κ.σ. λάδι για τα μακαρόνια
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Μπεσαμέλ
1,5 lit γάλα φρέσκο light
120 gr. κόρν φλάουρ η 150 γρ. αλεύρι γ.χτ.
1/2 κ.γλ. αλάτι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
2-3 κρόκους αυγών
2-3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
1/2 κούπα τυρί τριμμένο ρεγγάτο light & 1 κούπα ανάμικτο ρεγγάτο με πεκορίνο τριμμένo για πασπάλισμα




Εκτέλεση της συνταγής μας

Κιμάς
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο από το λάδι μας και σοτάρουμε τον κιμά καλά να ασπρίσει.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
  • Σβήνουμε με 1/2-1 φλ. του καφέ κρασί  ή 2-3 κ.σ.κονιάκ, την κανέλα, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πάπρικα, 1/2 -3/4 κούπας νερό και αφήνουμε 20-25 λεπτά να βράσει σε σιγανή θερμοκρασία και να πιει τα υγρά του.
  • Τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, το πετιμέζι η την ζάχαρη, αφαιρούμε την κανέλα, τριμμένο πιπέρι και αποσύρουμε από την φωτιά.


Μακαρόνια
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με 1 κ.σ. λάδι στον χρόνο της συσ/σίας.
  • Τα σουρώνουμε μέσα σε μία λεκάνη, τους ρίχνουμε 1 κ.σ. βούτυρο μαζί με το λάδι, λίγο τριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Μπεσαμέλ
  • Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια ρίχνουμε το γάλα, το κορν φλάουρ η το αλεύρι, 1-2 πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, 1/2 κ.γλ. αλάτι μόνο (γιατί θα πέσει και το τυρί στο τέλος), ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κάνει φουσκαλίτσες.
  • Αποσύρουμε από την θερμοκρασία, προσθέτουμε το βούτυρο, το τυρί και τους κρόκους χτυπημένους καλά.
  • Βάζουμε μία μεμβράνη στην επιφάνεια της για να μην πιάσει κρούστα.


Συναρμολόγηση
  • Σε ένα ταψί 22x32 βουτυρώνουμε την βάση και πασπαλίζουμε με λίγο από το τυρί μας.
  • Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια  και πάνω απλώνουμε 2 κουτάλες μέτριες από την κρέμα μας και την απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλα τα μακαρόνια,
πασπαλίζουμε λίγο τυρί και συνεχίζουμε με τον κιμά, τον στρώνουμε καλά και βάζουμε 2 κουτάλες μέτριες μπεσαμέλ πάνω στο κιμά και λίγο τυρί.


  • Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια λίγο τυρί και όλη την μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί την επιφάνεια. (  Με τα υλικά που αναφέρω βγαίνει ένα ταψί κανονικό πολύ πιο ενισχυμένο και ψηλό, απλά έβγαλα άλλα δύο ατομικά πυρέξ , γιατί το φαγητό είναι  αγάπη  και πρέπει να την προσφέρουμε μέσα από αυτό!!!)
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  • Αφήνουμε να σταθεί το φαγητό μας 20-30 λεπτά και αμέσως σερβίρουμε.
  • Είναι τόσο ανάλαφρο, ζουμερό, χυμώδες, γευστικό που θα σας καταπλήξει!!








2 σχόλια:

  1. Πιο αγαπημένο φαγητό δεν έχω!! Λατρεύω το παστίτσιο και το δικό σου φαίνεται πολύ λαχταριστό Μάχη μου!!! Θα δοκιμάσω να βάλω πάπρικα γιατί συνήθως δεν βάζω.
    Καληνύχτα & καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Κική και εγώ το λατρεύω αυτό το φαγητό αλλά δεν το μαγείρευα συχνά
    το είχα για πολύ δύσκολο!!
    Καλή σου νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly