Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Χοιρινό Ρολό με Γραβιέρα

Ένα φαγητό πολύ εύκολο που με την κατάλληλη μαρινάδα γίνεται ένα φαγητό υψηλών απαιτήσεων.
Μπορεί να συνοδεύει άνετα ένα κυριακάτικο τραπέζι, ένα μπουφέ ακόμα και ένα γιορτινό δείπνο!!
Ελάτε γρήγορα μαζί μου να το απολαύσουμε!!





βαθμός δυσκολίας - μέτριος
χρόνος προετοιμασίας - 15 λεπτά
χρόνος ψησίματος - 2 έως 3 ώρες



Υλικά της συνταγής μας (5 μερίδες)
1500 γρ. ρολό χοιρινό με γέμιση τυρί κεφαλογραβιέρα

Α! μείγμα αλλείματος
2-3 κ.σ.λάδι
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.σ. μουστάρδα δυνατή ή με θυμάρι και μέλι
3-4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
1 κ.γλ. πάπρικα
Αλάτι, πιπέρι

1200-1500 γρ. πατάτες baby με την φλούδα καλά πλυμένες
10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
6-8 σύκα κομμένα στην μέση

Β! μείγμα αλλείματος
θυμάρι
2κ. γλ. μέλι
2 κ.γλ. μουστάρδα
1 κ.γλ. βούτυρο λιωμένο
ξύσμα και χυμός 1 λεμονιού

1/2 κούπα ελαιόλαδο




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Παραγγέλνουμε στον χασάπη μας ένα ρολό χοιρινό με ότι κομμάτι κρέας θέλουμε: σπάλα, μπούτι ή λαιμό γεμιστό με κεφαλογραβιέρα, πιπεριές ή μπορούμε να ζητήσουμε να μας ανοίξει ένα κομμάτι από σπάλα ή λαιμό και να το γεμίσουμε με την δική μας γέμιση. (Το μπούτι και η σπάλα είναι κομμάτι με λιγότερο λίπος και βγαίνει στο τέλος του ψησίματος πιο στεγνό, ενώ με τον λαιμό είναι πιο ζουμερό)
  • (Αυτό το ρολό είναι με μπούτι, με τον λαιμό που έχω κάνει είναι πιο ζουμερό  και τα δύο είναι πολύ νόστιμα, απλά εγώ προτιμώ το μπούτι επειδή δεν έχει  λίπος)
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το Α μείγμα (2 κ.σούπας μουστάρδα, 2-3 κ.σ. λάδι , 3-4 κ.σ.κρέμα βαλσάμικου, αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο λιωμένο).
  • Αλείφουμε με αυτό το μείγμα το ρολό  και τις πατάτες και τα τοποθετούμε στην γάστρα.
  • Όλη αυτή τη διαδικασία  μπορούμε να την κάνουμε από το βράδυ και να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο (εκτός τις πατάτες).
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, 3/4 κούπας νερό ζεστό προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα σύκα κομμένα στην μέση  και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 1/2 ώρα σκεπασμένο.
  • Ελέγχουμε ενδιάμεσα αν χρειάζεται λίγο νερό, ξεσκεπάζουμε την γάστρα, γυρίζουμε το ρολό να πάρει χρώμα και αλείφουμε για δεύτερη φορά το χοιρινό ρολό με το Β μείγμα (2 κ.γλ. μέλι, τις 2 κ.γλ. μουστάρδα, 1 κ.γλ. βούτυρο, ξύσμα και χυμός 1 λεμονιού και 1/3 κ.γλ. ξερό θυμάρι).
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40-50  λεπτά ακόμα, σβήνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε για 20 λεπτά προτού το κόψουμε σε φέτες με ένα μαχαίρι ειδικό για κρέας.
  • Σερβίρουμε με τις πατάτες!!






2 σχόλια:

  1. Πω πω πόσο ζουμερό! Πολυ λαχταριστό. Μου αρέσουν τα φαγητά με ξερά φρούτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μένα πάρα πολύ γιαυτό τα προσθέτω σε πολλά κρέατα, φούρνου η κατσαρόλας!
    Σε ευχαριστώ Μαρία μου, καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly