Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Μοσχαρίσια Φιλέτα από Μπριζόλα με Μανιτάρια και Πουρέ Γλυκοπατάτας

Μία αλλαγή για σήμερα. Θα μαγειρέψουμε μοσχάρι κομμένο σε λεπτές φέτες, πολύ γρήγορα αλλά με μεγάλη νοστιμιά.
Από τον χασάπη μας ζητάμε μοσχάρι από κόντρα (μαζί με το φιλέτο αποτελούν το πίσω μέρος της ράχης, εκλεκτό κομμάτι κρέατος, ιδιαίτερα τρυφερό. Κόβεται σε λεπτές φέτες για ψήσιμο στη σχάρα ή στο τηγάνι) ή από τις μπριζόλες χωρίς κόκκαλο, λεπτά  κομμένο, για ένα γρήγορο μαγείρεμα, χωρίς ταλαιπωρία και με απρόσμενα τέλειο αποτέλεσμα!
Ελάτε να το δούμε!!





βαθμός δυσκολίας - εύκολο
χρόνος προετοιμασίας - 30 λεπτά
χρόνος μαγειρέματος - 30 λεπτά




Υλικά της συνταγής μας (4-5 μερίδες)
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας σε ψιλές φέτες για ψητό, από μπριζόλα ή κόντρα χωρίς κόκκαλο
θυμάρι ξερό
μαϊντανό ξερό η 1 κ.σ. φρέσκο
αλάτι
πιπέρι
500 γρ ασπρομανίταρα ή πορτομπέλο
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη
2 πράσσα μικρά σε ροδέλες
2 κ.σ. αλεύρι γ.χρ. για πασπάλισμα του κρέατος
1/2 κούπα λάδι
1 κ.γλ. βούτυρο
1/2 κούπα κρασί λευκό
1 λεμόνι μικρό ξύσμα και χυμός

Πουρές
4 πατάτες μέτριες
1 μεγάλη γλυκοπατάτα πορτοκαλί
4 καρότα μέτρια
1/2 κούπα ζεστό γάλα
αλάτι
πιπέρι
1κ.σ. βούτυρο
4-5 κ.σ. λάδι
1/2 ποτήρι νερό βρασμένο από τις πατάτες





Εκτέλεση της συνταγής μας

Φιλετάκια
  • Πλένουμε τα φιλετάκια και τα στεγνώνουμε καλά.
  • Πάνω σε μία ξύλινη η πλαστική βάση κοψίματος χτυπάμε ελαφρά με μία πέτρα ή με το ειδικό  σφυράκι ή με ένα πλάστη βάζοντας μία μεμβράνη πάνω στο κρέας, το κάθε κομμάτι να λεπτύνει λίγο, όχι πολύ, γιατί φεύγουν οι χυμοί του κρέατος.
  • Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε 1-2 κ.γλ. ανθό αλατιού, λίγο πιπέρι, θυμάρι και το αλεύρι και περνάμε το κάθε φιλετάκι ελαφρά στο μείγμα και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.

  • Σε ένα αντικολλητικό σκεύος σοτάρουμε με λίγο λάδι και 1 κ. γλ. βούτυρο σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο και τα μανιτάρια για 5 λεπτά να πάρουν χρώμα χωρίς να μας καούν και προσθέτουμε αλάτι.
  • Τα βγάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε λίγο λάδι στο αντικολλητικό, σοτάρουμε τα φιλετάκια να πάρουν χρώμα 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, προσθέτουμε και το σκόρδο.
  • Σβήνουμε με 1/2 κούπα κρασί λευκό η 2 κ .σ. κονιάκ (προσωπικά μου αρέσει περισσότερο) και προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά μας.
  • Ανακατεύουμε απαλά, ρίχνουμε 1/3 της κούπας ζωμό ή νερό και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
  • Στύβουμε το λεμόνι, μαζί με το ξύσμα και το υπόλοιπο λάδι, χτυπάμε ελαφρά και το ρίχνουμε στο φαγητό μας που πρέπει να έχει μείνει με τα ζουμάκια του.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ξερό ή φρέσκο.


Πουρές

  • Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τα καθαρισμένα λαχανικά μας κομμένα σε μικρότερα κομμάτια με νερό να τα σκεπάζει. 

  • Αφήνουμε να βράσουν 25 λεπτά, ελέγχουμε αν έβρασαν, χύνουμε το ζουμί τους (φυλάμε 1/2 κούπα μήπως χρειασθεί) και τα λιώνουμε με την πρέσα πουρέ, προσθέτουμε 1/2 κούπα χλιαρό γάλα, 2-3 κ.σ. λάδι και 1 κ.σ. βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε!!






6 σχόλια:

  1. Δεν έχω φάει ποτέ γλυκοπατάτα, μόνο κάτι τσιπς αλλά νομίζω δεν πιάνεται, γιατί το τηγανητό είναι πάντα νόστιμο. Μου αρέσει η πρόταση σου πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τσιπς κάνω συχνά είναι πολύ νόστιμα αλλά ο πουρές ανάμεικτος με πατάτα και καρότο είναι πολύ καλή εμπειρία με το μοσχάρι!!
    Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ λαχταριστό το φαγητό σου Μάχη! Τα υλικά όλα αγαπημένα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ νόστιμο αλλά αυτό που με κόλλησε...είναι ότι μαγειρεύεται γρήγορα!!
    Πολλά φιλιά Μαρία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο και λαχταριστό το πιάτο σου Μάχη μου... σκέτη νοστιμιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστώ πολύ Κική!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly