Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Σπανακόπιτα Χωρίς Φύλλο

 Κάθε  Πέμπτη πηγαίνω στην λαϊκή αγορά στην γειτονιά μου, στην Αττική,  γιατί μου αρέσει που όλα τα προϊόντα της είναι φρέσκα!!
Σήμερα είναι Πέμπτη αλλά είμαι σε μία άλλη λαϊκή....πολύ βόρεια, στην αγαπημένη Χαλκιδική!!!
Μέσα σε πολλά που διάλεξα ήταν και λίγο σπανάκι, δεν μπορεί κάτι θα το κάνω σκέφτηκα!!
Και το πρωί της Δευτέρας ήρθε η έμπνευση, (αν αποφεύγεις κιόλας να φτιάξεις φύλλο, αυτή ήταν η καλύτερη ιδέα), σπανακόπιτα χωρίς φύλλο!!
Ελάτε γρήγορα κοντά μου!!!






 Υλικά της συνταγής μας
500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο, κομμένο σε χοντρά κομμάτια χωρίς κοτσάνια
4-5 κρεμυδάκια μικρά φρέσκα κομμένα μέτρια
1 μικρό κρεμμύδι ξερό κομμένο
1 κούπα κομμένα ψιλά άνηθο και μαϊντανό
1/3 κούπας λάδι  και λίγο αλάτι, κύμινο 1/3 κ.γλ. και λίγο πάπρικα
150 γρ. φέτα τριμμένη ψιλά με το χέρι
120 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη χοντρά
2 αυγά χτυπημένα
1/3 αριάνι ξινόγαλα (χρησιμοποίησα εγώ) ή κανονικό γάλα η 3-4 κ.σ. γιαούρτι αραιωμένο με λίγο γάλα
3-4 κ.σ. αλεύρι γ.χρ. ή καλαμποκάλευρο (εγώ έβαλα γ.χρ.)
1/3 κούπα λάδι





Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε σιγανή φωτιά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τον άνηθο με τον μαϊντανό και συνεχίζουμε με το σπανάκι μέχρι να μαλακώσει και να πιει τα υγρά του για 5-8 λεπτά. (Αν μείνουν υγρά τα αφαιρούμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει, προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο κύμινο και πάπρικα)


  • Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά (φυλάμε λίγη τριμμένη κεφ/βιέρα) και τα αυγά χτυπημένα με το γάλα και λίγο πιπέρι.


  • Σε μία φόρμα αντικολλητική  24 εκατοστών περίπου λαδώνουμε με το μισό λάδι από το 1/3 της κούπας και πάνω πασπαλίζουμε με ένα σουρωτήρι ή με το χέρι, τις 2 με 3 κ.σ. αλεύρι, σε όλη την επιφάνεια και πάνω στρώνουμε το μείγμα με το σπανάκι. (Αν δεν έχουμε αντικολλητικό σκεύος τοποθετούμε ένα αντικολλητικό χαρτί στην βάση)
  • Πασπαλίζουμε και στην επιφάνεια το υπόλοιπο αλεύρι και με ένα πινέλο στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια το υπόλοιπο λάδι και 1/4 της κούπας τυρί τριμμένο από κεφαλογραβιέρα.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία θέση στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις με αερόθερμο ή μόνο αερόθερμο για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  • Απολαύστε την με ένα ωραίο όσπριο όπως φάβα που το συνδύασα στο σημερινό τραπέζι μας και με μία σαλάτα ρόκα- ντοματίνια!!







6 σχόλια:

  1. Μου αρέσουν οι γρήγορες λύσεις που δεν είναι εις βάρος της γεύσης και εσύ τα κατάφερες περίφημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ευαγγελία !!
      Το χρειαζόμαστε όλοι τώρα που άρχισε η ζέστη και το μυαλό είναι στην θάλασσα και στην έξοδο από το σπίτι!

      Διαγραφή
  2. Πολύ-πολύ ωραία. Και είναι σαν τάρτα που μπορεί να συνδυαστεί και με κάτι ακόμη στο τραπέζι, ένα φιλέτο κοτόπουλο ας πούμε...
    Να περνάς καλά εκεί στην Χαλκιδική, Μάχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι το κοτόπουλο θα ήταν τέλειος συνδυασμός!
    Σε ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή η πιτούλα είναι πολύ αγαπημένη μια που είναι γρήγορη, εύκολη και πεντανόστιμη!!! Γεια στα χέρια σου Μάχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ πολύ Κική, τώρα που καλοκαιριάζει τις χρειαζόμαστε αυτές τις συνταγές!!
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις, καλή ξεκούραση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly