Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Ντολμάδες με Μαρούλι

 Λαχανοντολμάδες δεν φτιάχνω συχνά γιατί το έχω για φαγητό μπελαλίδικο.....
Όμως επειδή μας αρέσει πολύ (κυρίως στους μικρότερους της οικογένειας), σκέφτηκα να αλλάξω αυτό που με κουράζει περισσότερο σε αυτό το φαγητό, το λάχανο και να το αντικαταστήσω με τύπου μαρούλι όπως το iceberg (κινέζικο λάχανο), η κανονικό μαρούλι για μεγαλύτερη ευκολία.
Βρήκα το μακρόστενο iceberg και όχι το στρογγυλό και πράγματι ήταν πολύ εύκολο και στο πλύσιμο και στο ζεμάτισμα. Πιστεύω και το στρογγυλό ότι θα είναι το ίδιο καλό.
Το μαρούλι η το κινέζικο λάχανο όταν βράζει είναι πολύ γλυκό και ωραίο στη γεύση και στην τελική φάση ο ντολμάς είναι πεντανόστιμος!!
Αξίζει να τον φτιάξετε, ο χρόνος μειώνεται στο μισό, γι’ αυτό ελάτε γρήγορα μαζί μου!!






βαθμός δυσκολίας - μέτριος
χρόνος προετοιμασίας - 30-40 λεπτά
χρόνος ψησίματος - 60 λεπτά




Υλικά της συνταγής μας (30-35 τεμ.)
2 iceberg (κινέζικο λάχανο τα στενόμακρα)
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1 αβγό
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. κουκουναρόσπορο
αλάτι, πιπέρι
1/3 κούπας λάδι
σάλτσα
1-2 λεμόνια
ξύσμα 1 λεμονιού
1-2 κ.γλ. κόρν φλάουερ
1/3 κούπας λάδι




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Σε μία λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το αβγό, το ρύζι καλά πλυμένο, το πράσο ψιλά κομμένο, το κρεμμύδι ψιλά κομμένο (σε αυτό το σημείο μπορούμε για καλύτερο αποτέλεσμα να αχνίσουμε το πράσο και το κρεμμύδι 5-6 λεπτά με λίγο νερό, να βγάλει την γλύκα του και μετά να το προσθέσουμε στο μίγμα), το λάδι, 1 κ.γλ γεμάτο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με γάντια πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά.
  • Πλένουμε πολύ καλά τα μαρούλια μας ένα-ένα και τα ζεματάμε για 3-4 λεπτά ανά 10-12 κομμάτια σε μία κατσαρόλα που βράζει σε μέτρια φωτιά το νερό.
  • Τα σουρώνουμε, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο και αρχίζουμε κόβοντας λίγο την άκρη του μαρουλιού, βάζουμε μία κουταλιά από το μείγμα μας και το τυλίγουμε.
  • Τοποθετούμε σε πλατιά κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να τελειώσουν. (Κάτω-κάτω βάζουμε αν θέλουμε τα κομμάτια που κόβουμε από την άκρη των μαρουλιών για να μην τα πετάξουμε)
  • Ρίχνουμε ζεστό νερό να σκεπάσει τους ντολμάδες, λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην διαλυθούν και βράζουμε σε σιγανή θερμοκρασία για 60 λεπτά.
  • Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται λίγο ακόμα βράσιμο, βγάζουμε το ζουμί με μία κουτάλα σε μία κατσαρόλα και μαζί με το λεμόνι, το λάδι, το κόρν φλάουερ, βράζουμε για 2-3 λεπτά να πήξει ελαφρά.
  • Τώρα σερβίρουμε τους ντολμάδες και προσθέτουμε πάνω την σάλτσα σε κάθε πιάτο ή ρίχνουμε όλη την σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες και ανακινούμε ελαφρά να πάει παντού. (Το έκανα με τον δεύτερο τρόπο για αυτό έχει νερώσει λίγο. Ήθελε λίγο ακόμα βράσιμο όταν έπεσε στην κατσαρόλα το ζουμί) Καλή μας όρεξη!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly